About Us

留學升學自助平台

Your position:

趣味小知識 | 英國飲茶 幾多點?

Release time: 2021-10-29

【 趣味小知識| 英國飲茶 幾多點?】

英國趣味文愈

 

原來英國人重視飲茶文化唔比中國人少!!

英國有句家傳戶曉的話,‘When the clock kicks at four everything in this world stops for tea.’雖然睇落有D誇張,但完全感受到佢地對飲茶的重視。更神嘅係佢地由朝到晚都有 tea timetable,仲幫每個飲茶時段加左個人性化嘅名。

 

英國茶文化

 

早上起身後的第一杯茶叫Early Morning Tea,用黎醒腦提神

早餐時段必需要有一杯Breakfast Tea做配搭

上午工作辛苦就再來一杯Eleven Tea/Break Tea放鬆下

午餐當然都要飲杯Lunch Tea開胃

一杯清爽的Afternoon Tea 伴隨著小茶點驅走工作的勞累

晚餐自然不能少,來一杯 dinner tea再享用晚餐,絕妙!

 一天中最悠閒的時間,晚上看看電影打打遊戲,再來一杯After Dinner Tea,哈~放鬆

美好的一天完結在Night Tea之後,睡前一杯寧神茶,睡得更舒服

 

 

以前的英國人相當重視呢8杯茶,現在的人可能不止是8杯呢,但係呢個英國茶文化倒是十足有趣。

 

去到英國會接觸到的不單是英國本地人,一齊體驗這有趣的英國文化就更地道!

 

 

更多資料可以進入以下網頁查看   

#MSO  https://www.msoffer.hk/portal2 最強 AI 智能報校平台實現你的留學目標!想你所想,係你海外升學不可缺少嘅好幫手!

 

 

圖片來源自Pexels

 

More recommendations

loading...
留學生活資訊 | 英國特色食品

留學生活資訊 | 英國特色食品

loading...
留學生活資訊 | 英國住宿類型

留學生活資訊 | 英國住宿類型

loading...
英國留學攻略|大學的基礎課程

英國留學攻略|大學的基礎課程

Special Statement

Enrollment information is time-effective. The content provided on the MSO website is for reference only. If there are errors, omissions or changes, please refer to the information provided by the institution as the standard. MSO will not notify you separately, please be aware.

About Us Questions "Privacy Policy and Disclaimer"